Nieuwsberichten 2016

Nieuwsberichten 2016

December

Mooie verhalen in Zorgcentrum Atrium

flyer-verhalen-op-28-december

November

Ouderensoos in Schiezicht

Nieuwe datum workshop Vilten: 24 november om 14.00u
We gaan Vilten met Connie Toet. Leer vilten en maak iets moois voor jezelf.

je bent welkom vanaf 14.00u op Mathenesserdijk 272b in Delfshaven.

thumb_IMG_2781_1024

September

Verteltheater Atrium op tournee

Op 10 oktober was er een extra voorstelling van de voorstelling ‘Als t niet gaat zoals t moet, dan moet t maar zoals t gaat’. De reis ging naar Verpleeghuis Pniel in Kralingen.

Met dank aan Pluspunt Rotterdam

Ouderensoos in Schiezicht Delfhaven

Aanstaande donderdagmiddag  6 oktober om 14.00u. Gaan we breien met Zeynep Karatas.
flyer-3

Tekenen en verhalen tijdens Kom Erbij op 23 september

Kom Erbij, bij de mooie verhalen… 
Een workshop waarin we het 360 verhalen spel spelen en waarbij ook getekend kan worden (met pastelkrijt). Aan de hand van thema’s en levensfases, bijvoorbeeld over vakantie in de jaren ’60, ontdekken we mooie, gezamenlijke verhalen. Onder begeleiding van Connie Toet en Martine Romer.
23 september 2016 van 14-16 uur
Atrium, Karel Doormanstraat 343

Ouderensoos in Schiezicht Delfhaven

Vanaf 29 september elke donderdagmiddag om 14.00uflyer-3

Juli

Artikel in Stadsruit over Verteltheatervoorstelling

IMG_1069

Schilderworkshop Schiezicht succes

Met 10 deelnemers, 20 prachtige kunstwerken en veel verhalen was de workshop op 25 juli in Schiezicht een succes.

Aankondiging Schilderworkshop

Op maandag 25 juli van 14.00u tot 17.00u organiseert Creatief Welzijn Senioren in het kader van de Zowel Zomervakantie Activiteiten een Schilderworkshop bij Stichting Schiezicht op de Mathenesserdijk 272b in Delfshaven.

Meer informatie over Schiezicht: www.schiezicht.eigenthijs.nl
Meer informatie over de Zowel Zomeractiviteiten: www.zowel.nu
AANMELDEN : Elledie Sedoc, 010-2861405

 “Gaat t niet zoals t moet, dan moet t maar zoals t gaat”010716 IMG_4974

De twee voorstellingen op 22 juni en 1 juli in Zorgcentrum Atrium in Rotterdam waren een groot succes. Ongeveer 120 bezoekers zagen de voorstelling.

Juni

Aankondiging Verteltheatervoorstelling in Atrium
Poster voorstelling

Mei

Theatervoorstelling in Zorgcentrum Atrium
“Gaat t niet zoals t moet? Dan moet t maar zoals t gaat!”

Een verteltheatervoorstelling voor en door bewoners uit de wijk Cool in Rotterdam met Zorgcentrum Atrium als middelpunt.
Een vrolijke voorstelling met korte verhalen, sketches en muziek over Dansen bij Jansen, Inwonen als jong stel, de haven, werken bij Jamin, voor of achter de geraniums en de verdwenen rollator:

“Ik ga nooit aan de rollator, want dan voel ik me zo oud.”
“Dat denk jij, voor mij is het m’n Trottoir Porsche.”

De voorstelling is gebaseerd op gesprekken met 30 bewoners in de wijk Cool en Zorgcentrum Atrium. De kunstzinnig coaches van Stichting Creatief Welzijn Senioren maakten samen met de activiteitenbegeleider van Zorgcentrum Atrium en de bewoners deze bijzondere voorstelling. VIA-kunst en de schilderclub van Zorgcentrum Atrium verzorgen het decor en een expositie.

De voorstelling is te zien op woensdag 22 juni 2016 om 14.30u en op vrijdag 1 juli 2016 om 14.30u in Zorgcentrum Atrium, Karel Doormanstraat 343, Rotterdam. De voorstelling is gratis te bezoeken.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Stichting Van Leeuwen Van Lignac en RCOAK.

maart

Project ‘Atrium en het verhaal van Rotterdam-centrum van start

In de week van 20 februari is – op initiatief van de stichting Creatief Welzijn Senioren – het project ‘Atrium en het verhaal van Rotterdam Centrum’ gestart. Connie Toet en Martine Romer praten met bewoners van Atrium én wijkbewoners over thema’s die hen bezighouden in het leven.

Het doel van dit project is om te ontdekken wat de mensen in de wijk rondom Atrium en de bewoners van Atrium met elkaar verbindt. Aan de hand van de gesprekken selecteren Connie en Martine een aantal thema’s en uitspraken, die gezamenlijk leven.

Met de thema’s en uitspraken wordt een voorstelling gemaakt met muziek, theater, verhalen en beeld. Bewoners van Atrium en uit de wijk voeren deze voorstelling zelf op. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om mee te werken aan bijvoorbeeld het decor.

De gesprekken vinden plaats in de periode van begin maart tot half april. De voorstellingen staan gepland voor de tweede helft van juni. Een voorbeeld vraag kan zijn: hoe lang woont u hier al en wat maakte dat u hier bent komen wonen?

Connie Toet en Martine Romer zijn ervaren coaches en hebben eerder dit type projecten uitgevoerd. Martine Romer is ook zelf bewoonster van de wijk.Connie en/of Martine nemen zelf contact met u op voor een afspraak. Spontane aanmeldingen om mee te werken zijn echter van harte welkom! Dat kan vanaf 10 maart per mail: info@martineromer.nl 

Het project wordt gesteund door:
GemRdam-basislogo_pms_witmages  
logo RCOAK     logo-VLVL   logo Atrium

februari

Jaarverslag 2015

Nu online. Lees het hier:Jaarverslag 2015 def

Januari

COALITIE ERBIJ: Verslag Uit met Eenzaamheid – 12 november 2015

Voor de tweede maal dit jaar (de eerste ontmoeting was op 25 juni) kwamen diverse organisaties uit de zorg- en welzijnssector uit Rotterdam bij elkaar in het samenwerkingsverband Coalitie Erbij, om op een ontspannen manier te onderzoeken en te sparren over hoe we in Rotterdam eenzaamheid kunnen verminderen.

Bij deze zeer inspirerende bijeenkomst in Arminius waren wederom vele enthousiaste deelnemers aanwezig. Naar aanleiding van de vorige ontmoeting waren allerlei initiatieven in kaart en daarmee ook in beeld gebracht. Initiatieven, waarbij het vooral van belang is: wat zijn gelegenheden die er al zijn? En voordat je een idee uitwerkt en een project start, kijk eerst eens wat er al is en of je daarbij kunt aansluiten.
Boodschappen doen, eten, koken, koffie drinken. Activiteiten die elke dag aan de orde zijn. Zo waren er activiteiten ontstaan als: samen placemats maken of iemand die als hij op een terras zit iemand aanspreekt die er alleen zit en daar een praatje mee maakt. Of koffie drinken met iemand buiten de deur en meteen een wandeling maken. Of, als je zelf een hond hebt, meteen de hond meenemen van die oudere buurvrouw die even niet zelf naar buiten kan. Met iets kleins kun je iets groots doen. Zo kun je jezelf afvragen: bij alles wat ik doe, kan ik daarbij ook nog voor iemand anders wat betekenen?

In hospice De Vier Vogels worden bosjes bloemen gemaakt. Die brengen ze in de buurt rond met vaasjes. Na 2 à 3 weken halen ze de vaasjes weer op. Dit is daarmee een extra contactmoment. Daarna ontvangt de Vier Vogels vaak een bedankkaartje. Zo bouw je een contact op.

Wat ontbreekt, zijn de activiteiten van de ouderen zelf. Het is van groot belang om ook vraaggericht te gaan werken. Wat doen de (actieve) ouderen zelf al? Wat zouden ouderen graag willen, maar is er nu niet?

Er blijkt veel aanbod te zijn, maar het moet ook afgestemd worden op elkaar. Vandaar dat een ontmoeting als deze laat zien, wat is er al en hoe kunnen we daarin samenwerken?

Na het tonen in beelden en woorden van bestaande projecten, werd ons gevraagd om out-of-the-box te denken bij deze activiteiten. Hoe kun je activiteiten op een ongewone manier aanzwengelen of combineren?

Zo ontstonden er ideeën als: combineer een bezoek aan een relevante film met een glaasje wijn en praat daarover na. Te denken valt aan samenwerking met het International Filmfestival (IFFR). Waarom niet vragen of zij in die periode gratis films uit willen lenen om te vertonen in een wijkcentrum? In voorgaande jaren draaiden interessante films als Nebraska (een roadmovie over een oudere man, die mogelijk denkt, dat hij de hoofdprijs heeft gewonnen in een loterij) of Ik ben Alice (een documentaire over een zorgrobot) op het IFFR.

Schakel het bedrijfsleven in of studenten die apps kunnen ontwikkelen voor de tablets die speciaal voor ouderen worden ontworpen en bekostigd kunnen worden uit de zorgverzekering voor hen die zo’n tablet niet kunnen betalen. Scholieren uit de omgeving kunnen dan helpen om te laten zien hoe je zo’n tablet gebruikt.

Koop – als je zelf naar een uitje gaat – ook een kaartje voor een oudere, die daarvoor geen geld heeft. Gebruik nooit het woord ‘eenzaam’ in combinatie met ‘oudere’. Zeg dat je het leuk vindt om samen te gaan en koop een kaartje voor een ander.

Al met al een vrolijke ontmoeting waarbij veel creatieve ideeën naar boven kwamen!

Advertenties